3 MAART 2020

Klant aan het woord: Slingeland Ziekenhuis

Waar voor de ene partij snelheid van de verbinding van primair belang is, is dit voor de ander de patiëntveiligheid. Dat geldt bijvoorbeeld in de Achterhoek waar het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk intensief samenwerken onder de vlag van koepelorganisatie Santiz.

“De juiste informatie tijdig hebben. Dat bevordert de patiëntveiligheid. In ons geval betekent dat in de praktijk onder meer dat bij spoedeisende hulp de gegevens van een patiënt snel beschikbaar moet zijn”, aldus Henny Welling, manager Zorg- en Informatietechnologie van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. Het regionale ziekenhuis maakt al gebruik van het zakelijk glasvezelnetwerk van TReNT, maar er is ook een dubbele verbinding met het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. “Dat is nodig vanwege de bestuurlijke fusie tussen de twee huizen”, vertelt Henny Welling. “Uiteraard voor de telefonie maar ook omdat patiënten voor specialistische onderzoeken of behandelingen van het ene of het andere ziekenhuis gebruikmaken. Het komt voor dat je een bepaalde patiënt beter in Winterswijk kunt helpen vanwege een bepaalde specialisatie. Betrouwbare uitwisseling van patiëntgegevens is dan van belang."

Dataverkeer

De reden om voor TReNT te kiezen was destijds de hoge snelheid die dark fiber kon bieden. Welling: “TReNT had al een goede infrastructuur in deze regio dus we konden redelijk simpel aansluiten.” Daarmee verkreeg het Slingeland Ziekenhuis, en, na de fusie, het Winterswijkse ziekenhuis, een snelle verbinding die ook betrouwbaar is. Zeker bij het verwerken van gegevens in het  patiëntendossier is dat cruciaal. “Gegevensbescherming is een  groot goed; je wilt niet dat zoiets in onbevoegde handen komt en dat kan nu niet dankzij de PoP (Point of Presence)-verbinding.” De intensiteit van het dataverkeer tussen de beide ziekenhuizen is hoog en snelheid moet verzekerd zijn. “In Winterswijk worden bloedtesten gedaan waarvan de uitslagen op een server in Doetinchem worden verwerkt. Als het om spoed gaat, als een patiënt een bloeding heeft, dan moeten die resultaten snel beschikbaar zijn. Goed, snel en veilig. Daar draait het om.”

Betrouwbare verbinding

Binnen de zorg speelt ook Internet of Things een rol. “Patiënten gaan steeds meer wearables dragen voor remote monitoring. We kennen het nu als stappenteller of een slaapmonitor, maar in de toekomst willen wij tijdig kunnen signaleren of een hartpatiënt iets mankeert zodat we adequaat kunnen acteren. Dat doen we dan vanuit een centraal monitoring centrum in een van de ziekenhuizen. Ook dan is een betrouwbare verbinding van cruciaal belang. Beter: we kunnen niet zonder”, aldus de manager Zorg- en  Informatietechnologie Henny Welling, die tot slot de relatie met TReNT kernachtig omschrijft: “De kracht van TReNT is dat je er geen contact mee hebt. En dat bedoel ik positief: we hebben nooit problemen met de verbinding.”

klant-aan-het-woord-slingeland-ziekenhuis-header.png-1

Lees het hele verhaal

Meer succesverhalen? Lees dan ook:

Het succesverhaal van Ziekenhuisgroep Twente

Contact

Erik Jan Zuil-1
Als connectiviteit van levensbelang is? 

Ontdek hoe onze connectiviteit bijdraagt aan het oplossen van de uitdagingen in de zorg en n
eem contact op met zorg expert Erik Jan Zuil.