24/7 werkende infrastructuur onmisbaar.

29 JANUARI 2020

Klant aan het woord: Ziekenhuisgroep Twente 

De gezondheidszorg staat voor een flinke uitdaging door de stijgende en complexere zorgvraag én de invloed van informatietechnologie. Hierbij speelt een veilige ICT-infrastructuur een cruciale rol. Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) heeft hierop geanticipeerd door gebruik te maken van het glasvezelnetwerk van TReNT Glasvezel.

ZGT is een algemeen opleidingsziekenhuis dat, vanuit twee locaties (Almelo en Hengelo), een breed zorgpakket biedt voor de Twentse patiënt. Ruim 3.200 gedreven medewerkers en 300 vrijwilligers zetten zich dag en nacht in voor de beste zorg en dienstverlening aan de patiënten van het ziekenhuis.

 

Gehele ICT-landschap moderniseren

ZGT is een algemeen opleidingsziekenhuis dat, vanuit twee locaties (Almelo en Hengelo), een breed zorgpakket biedt voor de Twentse patiënt. Ruim 3.200 gedreven medewerkers en 300 vrijwilligers zetten zich dag en nacht in voor de beste zorg en dienstverlening aan de patiënten van het ziekenhuis. Tijdens de fusie in 1998 werd voor het eerst gesproken over een dark fiber verbinding. “Wij wisten toen ook dat er in toekomst steeds meer gevraagd zou worden van ons bedrijfsnetwerk door het gebruik van nieuwe technologieën”, vertellen Freddy Bekken (Manager ICT) en Daniël Pierik (Senior Server/Netwerk beheerder). Voor de inrichting van de verbindingen tussen de beide ziekenhuizen koos ZGT destijds voor een grote telecomleverancier. Freddy: “In die tijd was dark fiber nog een kostbare aangelegenheid en TReNT was toen net iets duurder.” “Toen wij in 2012 ons netwerk wilden uitbreiden naar datacenter Equinix in Enschede zijn wij opnieuw een offertetraject gestart. Mede door de snelle communicatie vanuit TReNT kozen wij dit keer wel voor TReNT en ontstond onze eerste verbinding met hen”, vertelt Freddy. “Een paar jaar later liepen onze overige contracten af. De goede ervaringen met TReNT waren doorslaggevend om ons hele dark fiber netwerk bij hen af te nemen. Daniël: Ook konden wij onze verbindingen vereenvoudigen, doordat wij zelf nu aan beide zijden van de glasvezelverbindingen mulitplexers in kunnen zetten. Het dataverkeer van onze netwerkomgeving en storage-omgeving transporteren wij nu via een eigen lichtpad over dezelfde glasvezel. Hierdoor konden wij terug van vier naar twee vezelparen, waardoor ook de kosten gehalveerd werden. Een win-win situatie. Ook één aanspreekpunt voor alle verbindingen had onze voorkeur; nu zijn dan ook alle dark fiber verbindingen in het portfolio van TReNT geplaatst.

 

24/7 werkende infrastructuur onmisbaar

Tussen de twee locaties van het ziekenhuis en het datacenter van Equinix in Enschede ligt een dark fiber glasvezelring van TReNT. Alle locaties zijn redundant aangesloten met volledig fysiek gescheiden tracés in een ring, waardoor het ziekenhuis 24/7 over een werkende infrastructuur beschikt. Equinix fungeert als koppelvlak naar andere partijen zoals MST en ZorgNetOost. Een hoge beschikbaarheid van het netwerk is nodig omdat ZGT onder andere gebruik maakt van een elektronisch patiëntendossier (EPD). “In een EPD registreren onze medewerkers en zorgprofessionals medische gegevens van patiënten, zoals diagnoses, onderzoeksresultaten en behandelplannen”, vertelt Freddy. “Daarnaast kunnen patiënten via het patiëntenportaal ‘MijnZGT’ een deel van hun medische gegevens thuis inzien. Het is enorm belangrijk dat onze zorgverleners van beide locaties 24/7 over de juiste informatie beschikken. Uitval van ons EPD moeten wij voorkomen. Hiervoor hebben wij naast de redundante verbindingen er ook voor gekozen om ons EPD over de twee locaties te verdelen. Daniël: “Mocht er één locatie uitvallen dan neemt de ander het automatisch over door een fail-over mechanisme. Zo kunnen onze zorgverleners en patiënten erop vertrouwen dat de medische gegevens altijd beschikbaar en actueel zijn. De TReNT-vezels zijn de backbone connecties tussen de beide ziekenhuizen. Daar vindt alle datasynchronisatie plaats voor de data die weggeschreven wordt. Zonder de verbindingen van TReNT zouden wij twee hersenhelften hebben die niet in contact staan met elkaar.”

 

“Geen verbinding betekent voor ons een split brain.”

 

Toekomstgericht ZGT

“Op dit moment hebben wij een bandbreedte van 20 Gigabit/s tussen beide ziekenhuizen, dat is nu ruim voldoende. Als de datastromen toenemen, zoals verwacht, kunnen wij probleemloos opschalen naar hogere bandbreedtes. Die schaalbaarheid zorgt voor toekomstbestendigheid”, zegt Daniël. “Wij hebben dan ook bewust voor dark fiber gekozen omdat het ons veel vrijheid biedt. Zo kunnen wij met de inzet van multiplexers nu zelf bepalen wat wij met de verbinding doen en met het gebruik van dark fiber kun je tevens zelf bepalen hoe je deze patcht. Stel dat beide verbindingen toch (in uitzonderlijk geval) onderuit gaan dan zouden wij nog een derde verbinding over Equinix kunnen laten lopen. Daar hebben wij niemand voor nodig, dat kunnen wij zelf doen. Wij willen zo min mogelijk afhankelijk zijn van andere partijen en zoveel mogelijk alles binnen eigen afdelingen regelen.”

 

ZGT over TReNT

“ZGT en TReNT hebben weinig contact met elkaar”, vertelt Daniël. “Dat vind ik een bijzonder goed teken. Waarom? Omdat wij nooit problemen ondervinden. Daarnaast hebben wij eigenlijk nooit last van onderbrekingen door onderhoud”, geeft Freddy aan. Ook al zijn de verbindingen redundant aangelegd; het is nooit prettig als er één verbinding wordt onderbroken. Je loopt voor je gevoel toch gevaar. “Mochten we elkaar wel nodig hebben dan is het een kwestie van een belletje/mailtje en je krijgt direct een antwoord. Je merkt aan alles dat TReNT het uiterste doet om de klanttevredenheid hoog te houden.

header-zgt.png

Lees het hele verhaal

Meer succesverhalen? Lees dan ook:

Het succesverhaal van Slingeland Ziekenhuis

Contact

Als connectiviteit van levensbelang is? 

Ontdek hoe onze connectiviteit bijdraagt aan het oplossen van de uitdagingen in de zorg.