Fietsfabrikant Van Raam kiest voor schaalbare bandbreedte

12 MAART 2020

Klant aan het woord:
Van Raam

Dat Nederland een fietsland is, dat weten we natuurlijk allang. Van een ontspannen fietstochtje door de bossen, op de fiets naar het werk tot kinderen uit school halen op de fiets. Fietsfabrikant Van Raam uit Varsseveld gunt iedereen het gevoel van de wind door de haren en maakt dan ook unieke aangepaste fietsen voor mensen met een beperking of mensen die meer zekerheid en stabiliteit zoeken bij het fietsen. Het bedrijf hanteert een innovatief bedrijfsbeleid en maakt gebruik van moderne technieken. Hierbij vertrouwt het bedrijf op de snelle, schaalbare en veilige glasvezelverbindingen van TReNT.

Snel veranderende markt

Van Raam is wereldmarktleider en specialist in het produceren van aangepaste fietsen, met circa 230 medewerkers. De fietsen gaan de hele wereld over met de nadruk op Europa en Noord-Amerika. Van Raam produceert niets op voorraad, elke fiets wordt uniek gefabriceerd in hun eigen fabriek in Varsseveld.

Het bedrijf zag in een vroeg stadium dat naast zelfrijdende auto’s en slimme meters ook de fiets uitgerust kan worden met sensoren die (draadloos) met het internet verbonden zijn. Connectiviteit speelt een essentiële rol bij deze digitale transformatie.

“We zien dat datastromen alsmaar groter worden en daarmee de behoefte aan bandbreedte ook”, zegt Rens Heezen, teamleider ICT bij Van Raam. Hij is, samen met zijn collega’s, volop aan het voorsorteren op de toekomst. Zo heeft het bedrijf een Smart E-bike ontwikkeld. Deze connected e-bike communiceert via de accu. Deze slimme accu’s maken elke 12 uur contact met de Van Raam Cloud, een lokale beveiligde cloudopslag in eigen beheer.

“Door data te verzamelen van sensoren in een Van Raam fiets en deze te analyseren krijgen we inzicht in het gebruik van onze fietsen en accu’s. Met deze informatie kunnen we onze toekomstige fietsen en accu’s verbeteren, maar we kunnen onze klanten ook adviseren over het gebruik van onze fietsen en accu’s om de levensduur te vergroten en onderhouds- en servicekosten tot een minimum te reduceren. Zo kunnen we bijvoorbeeld zien of een accu bijna leeg is maar ook of de accu op een te koude plek staat. We sturen dan een melding met de tip om de accu op een warmere plek te zetten. Gebruikers kunnen zelf bepalen of ze deze melding(en) willen ontvangen en moeten toestemming geven om zijn/haar gegevens te gebruiken. We verzamelen geen data zonder toestemming."

“We ontwikkelen ook onze eigen software, zoals onze eigen shop-floor systeem dat ervoor zorgt dat iedere dag onze montage en logistiek als een zonnetje blijft lopen. Het produceren en assembleren van onze fietsen gebeurt met moderne technieken en machines zoals computergestuurde CNC draai- en freesbanken en lasrobots. In onze digitale fabriek zorgen we ervoor dat onze medewerkers de juiste informatie krijgen om iedere fiets uniek samen te stellen naar de wensen van de klant.

Digitalisering

De vergaande digitalisering vraagt, zo stelt Rens, om flexibele dataopslag en een betrouwbaar, snel en veilig netwerk met voldoende bandbreedte voor nu en voor de toekomst. Rens: “In het verleden hadden we zowel onze software als onze hardware uitbesteed én ook de hele ondersteuning. We merkten alleen dat Van Raam groter werd en daarmee ook de afhankelijk en complexiteit van onze ICT-omgeving.

“We hebben er dan ook voor gekozen om alle bedrijfskritische toepassingen (dataopslag en hosting van applicaties) op twee verschillende locaties volledig parallel te laten draaien. Daar hebben we nu twee eigen serverruimtes (on-premise) voor ingericht, waar binnenkort een derde aan toegevoegd wordt. Hierdoor zijn onze systemen altijd volledig up-to-date en vormen zij een back-up voor elkaar”, geeft Rens aan.

 

Volledig redundant netwerk

De keuze van Van Raam is uiteindelijk gevallen op een redundant bedrijfsnetwerk tussen haar locaties en verschillende NDIX PoP’s. Met deze oplossing is het bedrijf op de verschillende locaties verzekerd van hoge beschikbaarheid van alle bedrijfskritische en andere IT-systemen en daarmee van een ongestoord verloop van de bedrijfsprocessen. Twee redundante opgebouwde firewalls zorgen voor de security.

 

“Een hoogwaardige glasvezelverbinding is in mijn ogen de beste oplossing om data tussen twee locaties uit te wisselen. Snelheid en betrouwbaarheid zijn hierbij essentieel. En dat biedt TReNT met haar zakelijke glasvezelverbindingen.

door Rens Heezen

 

Betrouwbaar en persoonlijk

Van Raam maakt sinds 2009 gebruik van een zakelijke glasvezelverbinding van TReNT. “De kwaliteit is al die jaren hoogstaand geweest”, vertelt Rens. “We hebben in die ruim 10 jaar er maar één keer uitgelegen omdat een andere partij de kabel kapotgetrokken had. Daarnaast merk je dat TReNT echt investeert in een persoonlijke relatie. In het verleden heb ik ook ervaring gehad met de grote providers en dan merk je dat je wel echt een nummertje bent. Bij TReNT word ik direct geholpen. En mocht er iets mis zijn gegaan, dan vertellen ze dat ook eerlijk. Dat geeft vertrouwen.”

Meer weten over Van Raam? Kijk dan op: vanraam.com

chat-easy-rider-en-opair

Lees het hele verhaal

Meer succesverhalen? Lees dan ook:

Het succesverhaal van Burghouwt Bouwbeslag

Contact

Laat uw onderneming groeien!

Ontdek hoe onze connectiviteit bijdraagt aan het oplossen van de uitdagingen in de zakelijke sector.