"De enorme bandbreedte is de kracht van dark fiber"

28 JANUARI 2020

Klant aan het woord:
ROC van Twente

ROC van Twente stond twintig jaar geleden in de frontlinie om dark fiber te gaan gebruiken. Als een van de eerste Twentse instituten schakelde het TReNT in om dark fiber aan te leggen. Een goede keuze, maar vooral een toekomstbestendige keuze, gezien de ontwikkelingen in de maatschappij en het onderwijs. Danny Meinema, hoofd ICT van de onderwijsinstelling, is nog steeds blij met die wijze keuze.

ROC van Twente: 33 vestigingen, 18.500 leerlingen, 2.400 medewerkers, 5.000 pc’s, 3.000 laptops en ontelbare andere ‘devices’, van smartphones en -watches tot tablets. En een netwerk van 270 kilometer zakelijk glasvezel, waarmee twee datacenters en negentien locaties worden verbonden. De getallen zijn imposant, het verbruik ook. Dagelijks vliegt er bij ROC van Twente 10 terabyte aan internetverkeer door de buisjes.

Educatieve technologie

“En nee, we gaan dat niet blokkeren of afschermen, eerder stimuleren”, zegt Danny Meinema. “We zijn een onderwijsinstelling. Internet, video, nieuwe toepassingen; het maakt deel uit van het huidige onderwijssysteem. Een leraar die in de klas even snel een video laat zien om een bepaald onderwerp toe te lichten. Of om een klas op een andere locatie les te geven. Dat zijn de mogelijkheden die wij ter beschikking hebben mede dankzij glasvezel.” Een van de ontwikkelingen binnen het onderwijs is educatieve technologie, dat ook bij ROC van Twente aandacht krijgt. “Hierbij ligt focus op het inzetten van ICT ten behoeve van kwalitatief goed en attractief onderwijs.”

 

Enorme bandbreedte

ROC van Twente is een van de partijen die de apparatuur, waarmee dark fiber de locaties verbindt, zelf in beheer heeft. ICT-architect Dennis van der Heiden: “Dat is een bewuste keuze; we hebben dit liever zelf in de hand en kunnen daarmee ook zelf bepalen hoe we onze snelweg gebruiken.” De vraag naar bandbreedte, zo constateert hij, is explosief toegenomen. Enerzijds omdat ICT binnen onderwijsinstellingen steeds meer wordt ingezet om kwalitatief onderwijs te garanderen. Anderzijds is er het toenemende gebruik van bandbreedte door de leerlingen zelf. Een school is immers een spiegel van maatschappelijke culturen en leerlingen volgen dagelijks social media, streamen filmpjes en audio, WhatsAppen; alles wordt ingezet om vooral niets te missen. Dennis raakt er niet van in paniek. “De enorme bandbreedte is de kracht van dark fiber. We zitten wat dat betreft in een ruim jasje. Als een leraar video wil toepassen, is het: ‘Doe je best, geen probleem’. We hoeven niet na te denken of er genoeg ruimte is, ook niet als deze groei zich doorzet. Dat geeft rust.”

roc-van-twente-header.png

Lees het hele verhaal

Meer succesverhalen? Lees dan ook:

Het succesverhaal van
Achterhoek VO

Contact

Erik Jan Zuil-1
Benieuwd hoe onze glasvezelverbinding optimale
ICT-ondersteuning biedt voor het onderwijs?

Neem dan contact op met onderwijs expert Erik Jan Zuil via 053 711 41 00.